Raiffeisen Bank International внесли до переліку міжнародних спонсорів війни 

08:00 24.03.2023

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни. 

Як зазначили в Агентстві, підставою стало те, що, окрім того, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну банк продовжив працювати в Росії, він ще й офіційно визнав так звані «ДНР» та «ЛНР», пише ZN.UA.

Raiffeisen є одним із небагатьох європейських банків, які продовжують роботу в РФ зараз. До того ж банк ще на 200% скористався санкціями, що призвели до виходу з російського ринку його конкурентів.

«На сьогодні Raiffeisen є одним з найважливіших фінансових каналів, в якому російські суб’єкти господарювання здійснюють операції в доларах і євро. Таким чином, банк отримує величезні прибутки, з яких потім фінансує бюджет країни-агресорки своїми податками», - зазначили в НАЗК.

Так, восени 2022 року звітність показала, що у третьому кварталі російський Райффайзен Банк оновив рекорд чистого прибутку, заробивши €790 млн. У порівнянні з попереднім роком цей показник зріс у чотири рази. На російське дочірнє представництво банку припало майже 70% чистого прибутку всієї групи.

Водночас до російського бюджету у 2022 році банк заплатив у 4,8 разів більше, ніж за весь довоєнний рік. Російський підрозділ Raiffeisen Bank сплатив до бюджету рф €559 млн. Це дорівнює вартості близько 95 ракет «Калібр», якими держава-терорист регулярно обстрілює мирні українські міста.

Також Raiffeisen не лише офіційно визнає так звані Донецьку та Луганську «народні республіки» через своє російське представництво, а й надає вигідні умови кредитування російським окупантам, фактично винагороджуючи російських військових за їхні воєнні злочини. До того ж, банк підіграє російській пропаганді, називаючи війну «спеціальною військовою операцією».

Національний банк України раніше констатував відсутність прогресу на шляху ухвалення рішень щодо виходу банку з російського ринку. Навпаки, Raiffeisen Bank залишається активним учасником банківського ринку Росії, конкуруючи за збільшення кредитного портфелю.

У лютому санкційний орган США почав перевірку щодо Raiffeisen Bank International через роботу його представництва в РФ. Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) вважає, що представництво Raiffeisen Bank International відіграє важливу роль в економіці держави-терориста.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему