Чим загрожує "Торнадо-С", якою росіяни могли вчора обстріляти Запоріжжя, і як багато у ворога таких систем

19:00 23.03.2023

Яким саме типом ракет рашисти ударили по Запоріжжю 22 березня 2023 року, внаслідок чого постраждало 33 особи, наші офіційні структури поки що дані не наводять.

Тут можемо опиратись лише на коментар речника Командування Повітряних Сил полковника Юрія Ігната про те, що "за попередніми даними, це була реактивна система залпового вогню далекої дії, можливо, "Торнадо-С"".

Поки нема остаточного офіційного висновку, ми теж не будемо наполягати, що вчора окупанти обстріляли Запоріжжя саме із системи "Торнадо-С". Але вважаємо за необхідне проаналізувати, яку саме загрозу несуть такі системи. Тим більш, що у відкритих джерелах з певною періодичністю фіксується, що росіяни обстрілюють прифронтові міста також з використанням "Торнадо-С".


Як стверджують самі росіяни, їх "Торнадо-С" - це модернізована РСЗВ «Смерч» з можливістю використання керованих реактивних снарядів типів 9М544 та 9М549, що мають дальність стрільби до 120 км.

За даними The Military Balance 2022, на початок минулого року до повномасштабного вторгнення в Україну армія РФ мала в своєму розпорядженні 20 систем типу "Торнадо-С".


Перший факт застосування такої системи для ударів по цивільній інфраструктурі України був зафіксований 4 березня 2022 року – тоді ворог ударив забороненими касетними снарядами по місту Покровськ.


Перші результати аналізу "начинки" ракет типів 9М544 у відкритому доступі з’явились у серпні 2022 року. І тоді виявилось, що для спорядження систем наведення таких ракет росіяни використовують "цивільну" електроніку та мікросхеми із AliExpress.

Така електроніка не дає належного влучання при стрільби по військовим цілям, а кругове відхилення при стрільби по цивільній інфраструктурі російських військових не цікавить взагалі. І тут доволі показово, що по своїм 9М544 та 9М549 росіяни взагалі не наводять показник КВО.


У листопаді 2022 року рашисти заявляли, що отримали додаткову партію пускових установок систем "Торнадо-С" і "Торнадо-Г", і що "Ростех" ледь чи не в три зміни почав "штамувати" такі ракетні системи та реактивні снаряди до них.

Наскільки зараз Росія здатна насправді масштабувати виробництво пускових установок "Торнадо-С" та ракет до них – об’єктивні дані у відкритому доступі відсутні. Але тут варто наголосити, що рашистські "Торнадо-С" несуть загрозу в першу чергу через свої характеристики.

Дальність стрільби складає до 120 км, що уже робить "Торнадо-С" в чомусь еквівалентним до С-300 в плані функціоналу по терору прифронтових міст України. Збивати реактивні снаряди до РСЗВ наша ППО не може, бо не має відповідних систем, як і для знищення ракет типів 5В55 та 48Н6 до С-300. І найбільш специфічне – якщо для знищення С-300 можна застосувати протирадіолокаційну ракету AGM-88 HARM, то для знищення російських "Торнадо-С" такий тип ракет не підходить. Натомість для нейтралізації загрози потрібні уже далекобійні ОТРК, як той же ATACMS наприклад.

Ще на цю тему