У порту Фінляндії затримали балкер з добривами підсанкційного російського олігарха

15:40 23.03.2023

У фінському порту Котка було затримане вантажне судно Smew (прапор — Кіпр) із вантажем російських добрив.

Про це повідомляють місцеві медіа.

Балкер завантажив у порту добрива, вироблені компанією, що належить російському олігарху із санкційного списку ЄС. Про якого саме олігарха йдеться, офіційно не повідомляється.

У співпраці з владою ми виявили, що вантаж включає добрива, які, ймовірно, належать особі, що перебуває у санкційному списку ЄС. Згідно з правилами ЄС, активи повинні бути заморожені, якщо їх виявлено”, — пояснила керівниця групи з питань санкцій МЗС Фінляндії Піа Саріваара.

За непідтвердженою інформацією, обсяг вантажу добрив, зупиненого в Котка, становить 20 тис. тонн, а його вартість на світовому ринку за поточними цінами може становити близько €10-12 млн.

Зараз Smew перебуває за межами порту й очікує підтвердження того, чи може тимчасово заарештований вантаж отримати дозвіл на вивезення з країни. Міністерство закордонних справ Фінляндії, яке розслідує цю справу, було поінформоване про вантаж добрив минулого тижня.

За словами Саріваари, цілком ймовірно, що вантаж продовжить свій шлях після розмитнення. Вона сказала, що вантаж можуть пропустити, якщо він прямує до третьої країни і потрібен для виробництва продуктів харчування.

Теми:

Ще на цю тему