Російські загарбники завели плавучу казарму до Маріупольського порту

18:00 23.03.2023

Російські окупаційні війська відновили використання морського порту в окупованому Маріуполі після зимового сезону.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Чергова поставка вантажів «подвійного призначення» в порт Маріуполя пройшла. Де-факто, робота порту відновлена. Перші судна пройшли. Знову завозять контейнери. Знову лише за участі росіян”, — написав Андрющенко у Telegram.

За його словами, порт теоретично може прийняти судна до 20 тис. тонн. Якщо поїдуть військові вантажі — це в рази швидше та дешевше, аніж вантажівками.

Андрющенко повідомив також, що на вході до Маріупольського порту була помічена несамохідна плавуча казарма «Калевала», яка може вміщувати до 400 солдатів та до 40 членів екіпажу. Це судно росіяни притягнули до Маріуполя з Ростова-на-Дону.

У січні СБУ оголосила призначеному російськими загарбниками «в.о. директора» Маріупольського морського порту Григорію Соболевському про підозру в організації злочинного механізму вивозу морським шляхом української сільськогосподарської зернової та металургійної продукції.

У серпні й жовтні 2022 року СБУ оголосила про підозру призначеним російськими загарбниками «директорам» Бердянського та Херсонського морських портів Володимиру Стельмаченку та Андрію Харитонову.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.

Ще на цю тему