Україна і Молдова вводять спільний контроль на залізничному маршруті до портів на Дунаї

09:40 23.03.2023

Прикордонні та митні служби України і Молдови завершили всі процедури щодо організації спільного контролю у пункті пропуску «Серпневе-1 — Басарабяска» на відновленій у 2022 році залізничній лінії Березине—Басарабяска.

Як повідомила прес-служба Державної прикордонної служби, відповідний протокол сторони підписали в онлайн-форматі у середу, 22 березня.

Спільний контроль у пункті пропуску для залізничного сполучення «Серпневе-1 — Басарабяска» не лише активізує торгово-економічну діяльність між Україною і Республікою Молдова, але й зміцнить наше співробітництво в управлінні кордонами. Ми також ефективніше та раціональніше здійснюватимемо контроль за переміщенням транспортних засобів та вантажів на спільній ділянці кордону”, – зазначив голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

Пункт пропуску для потягів готовий до здійснення спільного контролю. Процедури розпочнуться з опівночі у суботу, 25 березня.

Регулярний рух на ділянці Березине—Басарабяска між Україною та Молдовою досі не вдавалося запустити через відсутність необхідного пункту пропуску, відкриття якого декілька разів переносилося.

Наприкінці серпня 2022 року Україна та Молдова офіційно відкрили повністю оновлену залізничну ділянку Березине—Басарабяска. Відновлення ділянки дозволить Молдові експортувати та імпортувати товари через порт Ізмаїл, зменшуючи затори в порту Рені. Водночас Україна зможе експортувати товари до Молдови та країн Євросоюзу. За прогнозом МІУ, оновленою ділянкою будуть перевозитися щорічно до 10 млн тонн вантажів в напрямку українських портів на Дунаї.

Ще на цю тему