Прем'єр Греції підтвердив, що перенесені після залізничної катастрофи вибори відбудуться у травні

12:40 22.03.2023

Загальні вибори в Греції відбудуться в травні, за кілька тижнів до офіційного завершення повноважень прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса на початку липня.

Про це пише Bloomberg, повідомляє Європейська правда.

За його словами, проведення голосування в липні не спрацює, оскільки дуже ймовірно, що може знадобитися повторне голосування.

"Я можу сказати вам точно, що вибори відбудуться в травні", - сказав Міцотакіс пізно ввечері у вівторок.

Раніше Міцотакіс говорив лише про те, що вибори відбудуться навесні. Повідомлялося, що план проведення позачергових виборів 9 квітня вже був скасований через найбільшу в історії країни залізничну катастрофу, що сталася три тижні тому і забрала життя 57 людей.

Незалежно від того, коли відбудуться вибори, запровадження пропорційної виборчої системи ускладнить для однієї партії можливість одразу сформувати уряд. Швидше за все, це означатиме голосування через місяць, ймовірно, на початку липня, яке відбудеться за напівпропорційною системою, що полегшує формування більшості.

Хоча правоцентристська партія прем'єр-міністра "Нова демократія" лідирує в усіх опитуваннях, проведених після залізничної катастрофи, її відрив від лівої партії СІРІЗА колишнього прем'єр-міністра Алексіса Ципраса скоротився приблизно до 3% на тлі зростаючого гніву через аварію.

Згідно з опитуваннями, СІРІЗА не виграла від падіння підтримки правлячої партії, оскільки люди планують голосувати за менші партії або поповнити лави виборців, які не визначилися з вибором.

Європейська прокуратура (EPPO) розпочала розслідування щодо контракту на модернізацію системи сигналізації на грецьких поїздах та дистанційного керування після масштабної катастрофи, в якій загинули 57 людей.
 

Ще на цю тему