МЗС Румунії і МЗС РФ посперечалися через "молдовську мову"

20:00 21.03.2023

Офіційний представник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова і глава МЗС Румунії Богдан Ауреску посперечалися з приводу назви державної мови в Молдові.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Newsmaker.

Захарова звернула увагу на заяву МЗС Румунії про те, що рішення парламенту Молдови про перейменування державної мови з "молдовської" на "румунську" "відновило наукову істину".

"В історичній лінгвістиці давно встановився консенсус щодо молдовської та румунської мов. Вони дійсно схожі, але це різні наріччя. [...] Якщо хочуть переписувати назву мови, то нехай вже дотримуються історичної логіки і називають румунську молдовською, а не навпаки", - заявила Захарова.

Ауреску у відповідь заявив, що "молдовської мови не існує". "Це штучна конструкція, створена Радянським Союзом і згодом використана Росією в пропагандистських цілях", - сказав він.

"Пана Богдана Ауреску теж ніколи не було, але ж він був створений. Хіба можна його тепер називати "штучною конструкцією"? На відміну від румунського міністра, молдовська мова є важливим явищем у світовій історії", - відповіла на це Захарова.

Нагадаємо, 16 березня парламент Молдови у другому читанні ухвалив ініційований партією влади PAS законопроєкт, який передбачає закріплення в усіх законах країни поняття "румунська мова" замість "молдовської" та "рідної" мов.

Ще на цю тему