В МЗС Росії заявили, що скорочують продовження «зернової угоди» до 60 днів

16:40 20.03.2023

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що погоджуються продовжити дію Чорноморської зернової ініціативи на 60, а не на 120 днів.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву МЗС РФ опублікувало 20 березня.

Відомство заявило, що через "відсутність зрушень у реалізації меморандуму Росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту" Москва вирішила скоротити термін продовження угоди до 60 днів, тобто до 18 травня. 

"Позицію офіційно повідомили турецькій та українській стороні Чорноморської ініціативи, а також представникам ООН. Формальних заперечень не надійшло. Таким чином, угода продовжує діяти наступні два місяці у наявному форматі, без змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та погодженого порядку інспекцій", - йдеться у заяві. 

МЗС РФ додало, що має вимоги для подальшої дії "зернового коридору" "у контексті імплементації Меморандуму Росія-ООН".

Серед вимог РФ - підключення "Россельхозбанку" до SWIFT, відновлення постачання сільгосптехніки і сервісного обслуговування для неї, зняття обмежень на страхування і на доступ в порти, відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса", зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив. 

"Без зрушень із виконанням зазначених вимог, які не є новими і мають бути вирішені у рамках Меморандуму Росія-ООН, наша участь у Чорноморській ініціативі буде призупинена", - заявили у Москві. 

Нагадаємо, 18 березня в уряді України повідомили про продовження зернової ініціативи на 120 днів, хоча Росія спершу погоджувалася лише на 60. 

Термін дії попереднього продовження угоди завершився 18 березня.
 

Ще на цю тему