США погодили продаж Греції бронемашин-амфібій AAV / Фото

21:00 18.03.2023

Сполучені Штати погодили продаж Греції амфібійних гусеничних бронемашин AAV.

Це рішення 17 березня опублікували на сайті Управління з питань оборонної співпраці та безпеки міноборони США, пише Мілітарний.

Йдеться про 76 плаваючих бронетранспортерів у трьох модифікаціях, які, за даними Defense News, будуть поставлені із запасів Корпусу морської піхоти США.

Зазначають, що ця бронетехніка покращить спроможність Греції відповідати на поточні та майбутні безпекові загрози і надасть можливість захисту морських інтересів та інфраструктури.

Уряд Греції раніше звернувся до США із запитом на купівлю 63 бронетранспортерів у варіанті AAVP-7A1, які призначені для перевезення і висадки десанту, 9 командирських машин AAVC-7A1 та 4 машин у варіанті БРЕМ AAVR-7A1.

Бронемашина Assault Amphibious Vehicle (AAV). Фото з відкритих джерел

Окрім того, до цього запиту увійшли 63 великокаліберні кулемети Browning, а також автоматичні гранатомети MK-19 та тепловізійні приціли M36E T1.

Потенційний продаж також включає технічну і логістичну підтримку та інші пов’язані з цим елементи матеріально-технічного забезпечення.

Орієнтовна загальна вартість замовлення становить 268 мільйонів доларів.

Assault Amphibious Vehicles (Штурмова машина-амфібія) AAV7A1 використовується для десантування штурмових батальйонів морської піхоти. Бронетранспортер прийнятий на озброєння Корпусу морської піхоти США в 1972 році. Таку техніку мають армії різних країн світу.

Екіпаж складає три людини — водій, командир та стрілець. У кормовій частині машини розташоване десантне відділення, у якому розміщується 25 осіб десанту. Вихід із десантного відділення відбувається через апарель у кормі машини.

Для руху по воді на AAV встановлені два водомети, які мають механізм повороту, що забезпечує маневрування машини на воді.

Озброєння складається з 12,7 мм кулемета Browning M2HB. Також є модифікації, оснащені автоматичним 40 мм гранатометом Mk 19.