Західні лідери вітають рішення про ордер МКС на арешт Путіна

09:30 18.03.2023

Топ-посадовці західних держав вітають рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) видати ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна. 

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Twitter-акаунти політиків. 

Лідери зазначають, що це рішення є кроком до притягення до відповідальності керівництва Російської Федерації.

"Путін, безсумнівно, несе відповідальність за воєнні злочини, а також повинен постати перед судом за злочин агресії. Я вітаю той факт, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) погодився видати ордер на арешт Путіна", – написав у Twitter міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт пана Путіна привітав і міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

"Ніякої безкарності для тих, хто порушує міжнародне право", – зазначив він у Twitter.

Прем'єрка Естонії Кая Каллас назвала видачу ордеру на арешт президента Росії "ще одним кроком до судного дня".

"Видаючи перший ордер на арешт Путіна, МКС надсилає історичний сигнал: всі звірства проти України є наслідком злочинної політики російських лідерів. Нагадуємо, що ніхто не має імунітету, навіть глави держав. Російський режим буде притягнутий до відповідальності", – написала прем'єрка Естонії у Twitter.

Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстра зазначив, що Нідерланди підтримують МКС у боротьбі з безкарністю за воєнні злочини та злочини проти людяності.

"Ми зробимо все можливе, щоб МКС міг безпечно та незалежно виконувати це складне завдання", – написав Хукстра у своєму Twitter.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду в п'ятницю видала ордери на арешт Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Владіміра Путіна не матиме для РФ "жодного значення, зокрема з правової точки зору".
 

Ще на цю тему