Між Молдовою та Україною спростять транзит залізничних вантажів

20:20 17.03.2023

Уряд Молдови погодив рішення щодо спрощення процедур транзиту вантажів залізницею.

Як повідомляє Rail.insider, змінений протокол угоди між Республікою Молдова та Україною щодо діяльності залізничного транспорту схвалений після завершення відповідних переговорів. Документ передбачає «усунення подвійного, а на окремих дільницях — потрійного контролю митних і прикордонних органів».

Таким чином, будуть спрощені процедури залізничного транзиту вантажів територією України із призначенням Республіка Молдова та Румунія та територією Республіки Молдова з призначенням Україна та Румунія, що дасть змогу збільшити обсяг вантажів, які перевозяться залізницею”, — наголосили у Міністерстві інфраструктури та регіонального розвитку Молдови.

Водночас планується змінити логістичні ланцюжки, переорієнтувавши перевезення вантажів з автомобільного сегмента на залізничний.

Проєкт вносить зміни щодо скасування контролю митних і прикордонних органів України на станції Рені. Це дасть змогу скоротити час транспортування вантажів з/до портового комплексу Джурджулешти або Румунії та матиме позитивний вплив на кінцеву вартість товарів, які експортуються/імпортуються бенефіціарами з Республіки Молдова, зменшуючи транспортні витрати”, — сказала міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Лілія Дабіджа.

Наприкінці серпня 2022 року Україна та Молдова офіційно відкрили повністю оновлену залізничну ділянку Березине—Басарабяска. Відновлення ділянки дозволить Молдові експортувати та імпортувати товари через порт Ізмаїл, зменшуючи затори в порту Рені. Водночас Україна зможе експортувати товари до Молдови та країн Євросоюзу. За прогнозом МІУ, оновленою ділянкою будуть перевозитися щорічно до 10 млн тонн вантажів в напрямку українських портів на Дунаї.

Ще на цю тему