Іспанія стала найбільшим покупцем російського ЗПГ / Інфографіка

19:40 16.03.2023

Іспанія у січні-березні 2023 році стала найбільшим імпортером російського зрідженого природного газу (ЗПГ), збільшивши закупівлі у річному порівнянні на 85,6% — до 990,7 тисяч тонн. 

Про це свідчать дані Bloomberg, пише видання Порти України.

Європейська країна була змушена наростити імпорт ЗПГ в інших країнах після зменшення закупівель у традиційного постачальника газу Алжиру через дипломатичну кризу між країнами. Тим часом Росія збільшила експорт ЗПГ на понад 30% минулого року на фоні скорочення продажів через трубопроводи до Європи.

Залежність країни від російського ЗПГ, ймовірно, приверне увагу політиків ЄС, деякі з яких закликають скоротити доходи Москви після вторгнення в Україну. Голова блоку з енергетики Кадрі Сімсон минулого тижня закликала припинити ці постачання, заявивши, що європейські компанії не повинні продовжувати довгострокові контракти після закінчення поточних. Про конкретні заходи вона не оголосила”, — повідомляє агентство.

Найбільші імпортери російського ЗПГ в ЄС у січні-березні 2023 року. Інфографіка: bloomberg.com

Іспанія отримує російський ЗПГ в рамках 20-річного контракту комунальної компанії Naturgy Energy Group SA до 2038 року. Російським постачальником виступає «Ямал СПГ». За даними оператора мережі Enagas SA, з березня минулого року по лютий 2023 року імпорт збільшився на 84%. Закупівлі палива в США протягом цього періоду зросли на 48%.
 

Ще на цю тему