Експрем'єр Болгарії відмовився від намірів претендувати на пост глави уряду вчетверте

16:00 14.03.2023

Лідер болгарської партії ГЕРБ Бойко Борисов, який тричі обіймав посаду прем'єр-міністра, заявив, що відмовляється від своїх шансів очолити уряд вчетверте.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Згідно з останніми опитуваннями, ГЕРБ підтримують 25-27% виборців - цифра, схожа на підтримку правоцентристської проєвропейської коаліції "Ми продовжуємо зміни" та "Демократичної Болгарії".

Однак кампанії ГЕРБ завдали серйозної шкоди викриття тимчасового уряду щодо порушень у будівництві автомагістралей у Болгарії, що є предметом гордості Борисова.

Міністр регіонального розвитку Іван Шишков провів перевірку двох автомагістралей поблизу Софії, яка показала, що третина асфальту відсутня. Одна з цих магістралей була побудована за кошти ЄС, виплачені у 2016 році. Експрем'єр звинуватив болгарських журналістів у тому, що вони не ставили запитань про Шишкова, якого звинувачують у заподіянні шкоди виборчій кампанії ГЕРБ.

Борисов заявив, що болгарські дороги руйнуються через те, що ними їздять важкі вантажівки з паливом і зерном, і пов'язав цю проблему з війною в Україні.

"Усе має підтримуватися в порядку. Ми ж на перехресті, ви знаєте. Протягом усього літа дорогами проїжджало 50 тисяч машин. Цей же (тимчасовий уряд) дозволив рух перевантажених вантажівок як з України, так і в Україну влітку - паливо, зерно, за температури 30-40 градусів. Немає дороги, яка може таке витримати", - сказав Борисов.

Передвиборча кампанія в Болгарії проходить під знаком викриттів тимчасового уряду щодо будівництва доріг та арешту одного з найвідоміших бізнесменів у будівельній галузі, Велико Желева. До цього кампанія ГЕРБ зазнала серйозного удару через санкції, запроваджені США відповідно до Глобального акту Магнітського.

Серед тих, на кого США наклали санкції за звинуваченням у корупції, був багаторічний міністр фінансів Борисова Владислав Горанов, хоча підтримка ГЕРБ наразі залишається стабільною.

Протягом останніх двох років Болгарія переживає гостру політичну кризу, за цей період відбулося п'ять загальних виборів. Єдиним варіантом створення стабільного уряду є коаліція між ГЕРБ та "Демократичною Болгарією", але політична спадщина Борисова залишається найбільшою перешкодою.
 

Ще на цю тему