Греція та Кіпр створюють спільний орган для координації співпраці

19:40 13.03.2023

Новий президент Кіпру Нікос Христодулідіс у понеділок провів першу зустріч із прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в Афінах, за підсумками якої обидвоє оголосили в понеділок про створення органу координації двосторонньої співпраці.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Cyprus Mail.

Новий орган – Вища міжурядова рада зі співробітництва – займатиметься вирішенням таких питань двосторонніх відносин Афін і Нікосії, як енергетика, морський рух, міграція тощо.

Новий президент Кіпру сподівається на відновлення переговорів про возз'єднання острова
"Мобілізація Греції та Кіпру необхідна як ніколи раніше. Ми підтримуватимемо одне одного на майбутньому засіданні Європейської ради", – сказав Міцотакіс.

Своєю чергою президент Кіпру наголосив на важливості свого першого візиту до Греції, який відбувається в той час, коли обидві країни постають перед спільними викликами.

"Я поінформував пана Міцотакіса про необхідність більш активного залучення ЄС до зусиль із вирішення кіпрського питання. Нам дуже добре відомо, що факти є непростими, але ми твердо переконані, що нинішня ситуація не може бути вирішенням проблеми", – сказав Христодулідіс.

Новий президент Кіпру обіцяє збільшити витрати на оборону до 2% ВВП
Лідери двох країн провели зустріч за зачиненими дверима, після чого відбулися розширені переговори делегацій обох сторін.

У 1974 році на Кіпрі стався переворот прихильників возз’єднання острова з Грецією. У відповідь Туреччина окупувала північну частину Кіпру, де пізніше була проголошена невизнана держава Північний Кіпр (її незалежність визнає тільки Туреччина).

Відтоді відбулися численні перемовини за посередництва ООН щодо возз’єднання Кіпру, але реальних результатів вони не принесли. Північний Кіпр наполягає на об’єднанні з Кіпром на умовах федерації, тоді як кіпрська влада такі плани відкидає, побоюючись зростання турецького впливу.

Ще на цю тему