У РФ розкрили реальні темпи відновлення Т-62, які хаотично модернізуються з відставанням від графіка

21:00 12.03.2023

Замість щомісячного виробництва у три зміни понад двох десятків Т-62 - реальні можливості російського військово-промислового комплексу значно скромніші

Завдяки депутату держдуми РФ Андрію Гурулеву, який доволі часто відіграє роль пропагандиста, стало відомо реальні темпи робіт з відновлення та модернізації танка Т-62, які проводить 103-ій бронетанковий ремонтний завод під Читою.

Зокрема у жовтні минулого року стало відомо, що цей завод отримав контракт на відновлення та модернізацію одразу 800 танків. Був оголошений й строк виконання замовлення - 3 роки. Такий об'єм означає те, що щомісячно завод мав випускати по 22-23 машини.

Але Гурулев повідомив, що за весь час, "працюючи у три зміни" завод "відвантажив на фронт танковий батальйон і ще декілька танків зверху". Також він додав, що "сьогодні на лінії, стоять машини, які доводяться до готового стану". Тобто реальна передача продукції з орієнтовно середини жовтня по середину березня, загалом становила близько 35 машин за п'ять місяців. Тобто по 7 машин за місяць чи втричі менше планового об'єму.

Також було зазначено, що машини проходять модернізацію шляхом нарощення бронезахисту, а також встановленням тепловізійного прицілу - 1ПН-96МТ-02, який рашисти почали встановлювати й на Т-72Б3 "зразка 2022 року" та Т-80БВМ через брак "Сосни-У".

Водночас з огляду на продемонстровані машини, сама модернізація відбувається доволі хаотично. Зокрема, на верхню лобову деталь одного танка встановили встановили додаткову й доволі масивну плиту, на який вже "доварили" й динамічний захист.

Водночас башта має характерне посилення бронювання, так звані "брови Ілліча", які почали встановлювати за часи Брежнєва, але додатковий динамічний захист встановлений лише зверху башти.

На іншому танку, додаткового захисту верхньої лобової деталі немає, а башта без "брів" посилена динамічним захистом. При цьому з послабленою зоною у районі штатного інфрачервоного прожектора. Також увагу привертає й характерне рішення бронювання нижньої лобової деталі, коли сам захист кріпиться не до корпусу, а з рознесенням.

Також готова версія машини характерна максимально широким використанням динамічного захисту. Зокрема він у чотири ряди розміщений на бортах, а також, схоже, що й на задній частині башти.

Зазначимо, що збільшення ваги бронювання вимагає модернізації й ходової частини, яка має бути пристосована до збільшеної маси. Особливо, передні торсіони для машини із посиленням бронювання верхньої та нижньої лобових деталей.

Але на жодному танку не встановлена гіростабілізована оптико-тепловізійної станції на щоглі з якою модернізований Т-62 демонструвався у 2021 та 2022 році.

Також можливо дискутувати на тему, що виробництво Т-62 у РФ буде розгортатися і поки це лише початок. Але справа в тому, що чим далі буде здійснюватись відновлення машин, тим у гіршому стані вони будуть надходити на завод. Бо спочатку відновлюються машини у кращому стані, після чого переходять до більш "вбитих", відновлення яких потребує більше зусиль й часу.

Також завод цілком закономірно почне займатись не тільки тим, що буде розконсервовувати старі Т-62 та їх модернізувати, а й ремонтувати ті, що вже були пошкоджені на передовій, що також відтягне додаткові ресурси.

Ще на цю тему