У Греції десятки тисяч людей вийшли на протести після найбільшої залізничної катастрофи

13:40 09.03.2023

Десятки тисяч людей пройшли в середу маршем в Афінах та інших містах Греції на знак протесту після найбільшої залізничної катастрофи в країні, яка викрила значні недоліки в системі безпеки на залізниці.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Демонстрації організували профспілки та студентські асоціації, в той час як страйки зупинили роботу поромів до островів і громадського транспорту в Афінах, де в акції протесту взяли участь щонайменше 30 000 осіб.

Після мітингів в Афінах та двох інших містах відбулися сутички.

Понад 20 000 людей приєдналися до мітингів у Салоніках, другому за величиною місті Греції, де кілька десятків молодих людей кинули виклик поліцейському кордону. Дванадцять студентів міського університету були серед загиблих в результаті лобового зіткнення двох потягів минулого тижня.


Поліція застосувала сльозогінний газ у південному місті Патри, де муніципальний оркестр раніше грав музику похоронного маршу, очолюючи демонстрацію. У центральному місті Лариса, неподалік від місця зіткнення потягів, студенти з чорними повітряними кульками скандували: "Ні, прибутку над нашими життями!".

Аварія сталася 28 лютого поблизу північного грецького міста Темпе. Пасажирський потяг врізався у вантажний, що їхав у протилежному напрямку по тій же колії, і деякі з вагонів, що зійшли з рейок, загорілися. Загинули 57 людей.

Начальник станції, якого звинуватили в тому, що потяги опинилися на одній колії, був звинувачений у вбивстві з необережності та інших злочинах, а міністр транспорту країни і високопоставлені залізничні чиновники подали у відставку на наступний день після аварії.

Але виявлення серйозних прогалин у безпеці на найбільш завантаженій залізничній лінії Греції змусило правоцентристський уряд прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса зайняти оборону. Він пообіцяв повну співпрацю уряду з судовим розслідуванням катастрофи.

Після катастрофи страйки зупинили всі національні залізничні послуги.

Протести в середу також підтримали асоціації страйкуючих державних службовців і групи, які відзначали Міжнародний жіночий день.

В Афінах кілька годин не працювало метро, щоб люди могли дістатися до місця проведення демонстрації. Через страйки також були закриті державні початкові школи, а державні лікарні працювали з обмеженою пропускною здатністю.

Ще на цю тему