Російськомовні жителі Клайпеди масово отримують підозрілі дзвінки від "Міграційної служби"

11:00 09.03.2023

У литовській Клайпеді місцеві російськомовні жителі почали масово отримувати дивні дзвінки від імені нібито співробітників Міграційної служби, які говорять лише російською; контррозвідка Литви підозрює інформаційну спецоперацію.

Про це повідомляє суспільний мовник LRT, пише "Європейська правда".

Ситуація привернула увагу після того, як у місцевих Facebook-групах, де спілкуються російськомовні жителі Клайпеди, люди почали масово розповідати, що їм телефонували від імені нібито представників Міграційної служби або поліції, починали розмову російською і ставили підозрілі запитання, а якщо співрозмовники переходили на литовську або давали зрозуміти, що підозрюють щось дивне - з лайкою припиняли розмову. 

Зі слів людей, які отримували дзвінки, питання могли стосуватися тривалості проживання у Литві, особистого матеріального становища, оцінки соціально-політичної ситуації в країні, думки про певних осіб. Іноді ті самі люди отримували такий дзвінок кілька разів з різних номерів. 

Журналісти спробували набирати номери, з яких люди отримували ці дзвінки, але автовідповідач повідомив, що такі номери не використовуються.

У Міграційній службі заявили, що не займалися подібними інтерв’ю, а якби робили це - то спілкувались би литовською, називали ім’я та посаду і чітко називали причину дзвінка. 

"Наші співробітники можуть говорити англійською або російською лише тоді, коли телефонують іноземцям. Залкикаємо бути пильними і не розкривати особисту інформацію, особливо - якщо ви не зверталися до Міграційної служби щодо якоїсь проблеми", - зазначила посадовиця відомства Евеліна Гудзінкайте. 

За її словами, у Міграційній службі ще в листопаді почули про перші спроби шахраїв займатися своїми справами, представляючись співробітниками відомства. 

У січні була і серйозніша спроба - невідомі від імені Міграційної служби зробили розслику на муніципальні установи та банки і просили у цьому листі надати різноманітну інформацію про чоловіків-українців, які опинилися у Литві через війну. 

"Ми вважаємо це атакою, організованою російськими спецслужбами для збору персональних даних. Це може повторюватися, тому треба зберігати пильність і не надавати такої інформації", - наголосила Гудзінкайте.

Контррозвідка Литви повідомила, що знає про такі випадки і підозрює, що це частина інформаційної спецоперації.

"Метою таких фальшивих дзвінків може бути підвищення недовіри до державних установ і зрив їхньої діяльності, підвищення соціальної напруги і ворожого ставлення всередині суспільства", - прокоментували у VSD. 

Там також розповіли про згадану Гудзінкайте спробу виманити дані про громадян України, які оформили тимчасовий захист у Литві, це вважають роботою російських спецслужб. 

Ще на цю тему