Генсек ООН у Києві висловився за продовження дії «зернового коридору» через Чорне море

19:20 08.03.2023

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловився за продовження дії Чорноморської зернової ініціативи, що уможливлює експорт збіжжя через українські порти в умовах війни. 

Як повідомляє Європейська правда, про це він заявив після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. 

"Я хотів би відзначити надзвичайну важливість продовження Чорноморської зернової ініціативи", - заявив генсек ООН.

Володимир Зеленський наголосив, що продовження роботи "зернового коридору" після 18 березня, коли спливає термін попередньої домовленості, критично важливе для усього світу. 

Продовження дії "зернової угоди" - одна з ключових тем візиту Антоніу Гутерреша до Києва. Це вже третій його приїзд за час повномасштабної війни. 

Нагадаємо, Чорноморську зернову ініціативу започаткували за посередництва ООН і Туреччини в липні 2022 року, щоб знизити ризики економічної та продовольчої кризи у багатьох країнах "глобального Півдня", а в листопаді її було продовжено. Її термін закінчується 18 березня, якщо не буде досягнуто домовленості про продовження.

Водночас російська сторона вже тривалий час затягує час перевірок суден, що призвело до виникнення великих черг. У Москві заявили, що погодяться на продовження Чорноморської зернової угоди лише в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси російських сільгоспвиробників.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара докладає всіх зусиль продовження дії "зернової угоди".
 

Ще на цю тему