Іран таємно передав Росії сотні тисяч снарядів – Sky News

16:00 08.03.2023

Іран таємно поставив Росії сотні тисяч куль, ракет і мінометних снарядів для війни проти України.

Повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Sky News. 

За даними джерела видання, два вантажні судна під російським прапором вийшли з іранського порту в січні, прямуючи до Росії через Каспійське море. Вони перевозили приблизно 100 млн куль і близько 300 тисяч снарядів. Повідомляється, що на суднах також були боєприпаси для РСЗВ, мінометів і кулеметів. Зазначається, що РФ заплатила за боєприпаси готівкою.

Джерело видання також повідомило, що два вантажні судна, які ймовірно брали участь у перевезенні боєприпасів з Ірану в Росію, носять назви Musa Jalil і Begey. Обидва плавають під російським прапором.

Повідомляється, що один із кораблів вийшов з Ірану приблизно 10 січня, а інший - приблизно 12 січня. Згідно з данними джерела, обидва судна перевозили близько 200 транспортних контейнерів, наповнених зброєю. Дослідження відділу даних і криміналістики Sky News підтвердили загальне твердження про рух кораблів, хоча дати дещо відрізнялися. Незалежно перевірити, що саме перевозили судна, журналістам не вдалося.

Морський трекер MarineTraffic зафіксував два кораблі в іранському порту Амірабад в Каспійському морі 9 січня. На супутникових знімках наступного дня, видно, що принаймні одне з суден все ще знаходиться в порту. Згідно з даними морського відстеження, Musa Jalil вийшов з порту близько 10:00 за місцевим часом 10 січня, а Begey - того ж дня. 12 січня обидва судна зупиняються біля берегів Туркменістану на декілька днів. Причина зупинки невідома. Потім судна перетнули Каспійське море і прибули в російський порт Астрахань 27 січня. Згідно з даними стеження, вони залишалися в порту кілька днів до виходу 3 лютого.

Джерело у службі безпеки не підтвердило ані назву порту в Ірані, з якого вийшли два кораблі, ані порту Росії, в який вони прибули. Проте воно підтвердило, що кораблі прямували до Росії через Каспійське море.

"Іран відправив два вантажні кораблі в зону бойових дій в Україні, перевозячи приблизно 200 нових транспортних контейнерів, які містили боєприпаси для російських військових дій в Україні", - повідомило джерело.

За данними джерела на борту суден знаходилося:

приблизно 100 мільйонів куль різного розміру, які окупанти використовують у пістолетах, автоматах та кулеметах;
гранати для гранатометів;
протитанкові ракети та мінометні снаряди різних розмірів;
артилерійські ракети;
приблизно 10 тисяч бронежилетів та шоломів.
 

Ще на цю тему