Кабмін ініціював зупинку угоди з Сирією щодо торговельного судноплавства

14:20 08.03.2023

Уряд схвалив законопроєкт щодо припинення угоди про торговельне судноплавство між Кабміном України та урядом Сирійської Арабської Республіки.

Як пише USM.media, законопроєкт передбачає припинення дії угоди з Сирією про торговельне судноплавство, вчиненої 05 червня 2003 року в Києві, повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Ця угода регулювала торгові відносини між Україною та Сирією у сфері судноплавства. 

«Договірні Сторони підтверджують свою прихильність до принципів свободи торговельного судноплавства і згоджуються уникати дій, що завдають шкоди діяльності їхніх суден та нормальному розвитку міжнародного судноплавства», — зазначається в законі. 

Крім того, законом передбачалося:

забезпечення суднам обох сторін угоди вільного доступу до портів,
використання портів для навантаження й розвантаження вантажів і для посадки й висадки пасажирів,
здійснення звичайних комерційних операцій і користування всіма існуючими послугами для мореплавства,
відсутність дискримінаційних портових зборів і податків.

Раніше USM повідомляв, що Сирія є одним з найбільших імпортерів зерна, яке росія вкрала в Україні та експортує через Крим. Торік Сирії імпортувала понад 500 тис. тонн краденого зерна.

Оскільки санкції ускладнюють торгівлю Сирії та росії за допомогою звичайного морського транспорту та морського страхування, країни почали покладатися на власні судна для перевезення зерна. Серед них — три сирійські судна, які підпадають під санкції, накладені США.