Грецькі робітники приєднаються до страйку через смертельну залізничну катастрофу

13:40 08.03.2023

У Греції тисячі робітників приєднаються до загальнонаціонального страйку в середу на знак протесту проти найсмертоноснішої залізничної катастрофи, яка забрала життя 57 людей, і очікується, що масові демонстрації досягнуть кульмінації біля парламенту в Афінах.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє Reuters.

Катастрофа 28 лютого викликала обурення громадськості через занепад грецької залізничної мережі, і страйкуючі робітники кажуть, що в цьому винні роки занедбаності, недофінансування і недоукомплектованість штату - спадщина десятирічної боргової кризи Греції.

Серед близько 350 пасажирів міжміського пасажирського потяга, який зіткнувся лоб в лоб з вантажним потягом, що їхав тією ж колією, було багато студентів університету, які прямували до північного міста Салоніки з Афін після довгих святкових вихідних.

Катастрофа викликала протести по всій Греції: в неділю в Афінах зібралося понад 10 000 людей, які випустили в небо сотні чорних повітряних кульок.

Починаючи з четверга, залізничники проводять безперервні 24-годинні страйки, в результаті чого мережа зупинилася. Вони кажуть, що їхні вимоги щодо поліпшення протоколів безпеки залишалися непочутими роками.

Очікується, що страйк у середу, до якого приєднаються різні працівники державного сектору, порушить роботу метро, трамваїв та автобусів, а пороми залишаться пришвартованими в портах, оскільки моряки приєднаються до страйку.

"Ми запровадимо безпечні залізниці, щоб ніхто і ніколи більше не пережив трагічної аварії в Темпі", - йдеться в заяві головної профспілки залізничників.

"У нас є зобов'язання перед нашими співвітчизниками і колегами, які загинули в цій трагічній аварії" – додали у профспілці.

ADEY, парасолькова профспілка, що представляє сотні тисяч працівників державного сектору, також закликала до одноденного страйку і протесту проти "вбивчого злочину".

Групи студентів і викладачів заявили, що приєднаються до мітингів.

Греція продала свого державного залізничного оператора, який зараз називається Hellenic Train, в рамках міжнародної програми порятунку в 2017 році італійській державній компанії Ferrovie dello Stato Italiane.

Уряд, термін повноважень якого спливає цього літа, звинуватив у катастрофі людський фактор, але прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс, схоже, прийняв частину критики, визнавши, що до катастрофи могли призвести десятиліття занедбаності.

Як повідомлялося, залізнична катастрофа, що забрала життя щонайменше 57 осіб, змінила план грецького уряду щодо проведення виборів у квітні і влада розглядає 14 або 21 травня як можливу альтернативну дату.
 

Ще на цю тему