Тратить стали медленнее. Дефицит бюджета России достиг $34 млрд

15:20 07.03.2023

За перші два місяці року дефіцит бюджету Росії підскочив до $34 млрд ( 2,58 трильйонів рублів).

Про це йдеться у повідомленні Bloomberg.

При цьому витрати демонструють ознаки повільнішого зростання на тлі війни в Україні — вони становили 5,74 трлн рублів.

Економіка агресора. У Росії на пів року продовжили обмеження на зняття готівкової валюти
"Хоч міністерство не оприлюднило місячні підсумки, витрати в лютому, схоже, скоротилися з січневих 3,12 трильйона рублів", - зазначає агентство.

Як пише Bloomberg, незважаючи на те, що російський бюджет перебуває у глибокому мінусі, міністерство заявило, що воно продовжує дотримуватися плану, щоб утримати дефіцит за підсумками року в межах цільового показника. Воно звинуватило у стрибку витрат цього року значні авансові витрати цього року.

Основною причиною скорочення дефіциту є падіння державних видатків на 15% після надзвичайно великих видатків у перший місяць року, вважають опитані агентством експерти.

Водночас, вони зазначають, що Москві буде складно збалансувати свої рахунки, оскільки дохідність внутрішніх державних облігацій злетіла вище 11%. При цьому доходи, не пов'язані з нафтою, продовжують скорочуватися.

Сильно вдарили по доходах країни від експорту енергоносіїв санкції та інші обмеження, запроваджені США та їхніми союзниками через вторгнення РФ до України. Обмеження набули чинності протягом кількох останніх місяців.

Як повідомлялося, з моменту вторгнення РФ в Україну роздрібні продажі в Росії продовжують скорочуватися, і це скорочення вже стало затяжнішим, ніж падіння під час глобальної пандемії.

Ще на цю тему