Уряд Греції може перенести вибори через масштабну катастрофу на залізниці

14:00 07.03.2023

Залізнична катастрофа, що забрала життя щонайменше 57 осіб, змінила план грецького уряду щодо проведення виборів у квітні і влада розглядає 14 або 21 травня як можливу альтернативну дату.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Політичні дебати в Афінах загострилися після трагедії поїзда і чинили тиск на уряд. За повідомленнями ЗМІ, оточення прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса має намір провести національні вибори 21 травня, а якщо знадобиться другий тур - з огляду на те, що застосовуватиметься новий виборчий закон, - він відбудеться 2 липня.

Це означає, що вибори відбудуться в середині туристичного сезону, що потенційно може мати значний вплив на економіку.

З іншого боку, дехто вважає, що ця дата може бути корисною для уряду з огляду на те, що молодь або працюватиме в літній сезон, або перебуватиме у відпустці і, таким чином, не голосуватиме.

Згідно з опитуваннями, молодь відвернулася від консервативного уряду Міцотакіса.

До трагедії з поїздом правляча партія "Нова демократія" лідирувала в усіх опитуваннях. Однак після катастрофи суспільний гнів зростає, і політичний ландшафт змінився.

За оцінками аналітиків в Афінах, новий закон про вибори зробить коаліційний уряд неминучим, оскільки партіям буде важко отримати абсолютну більшість і сформувати однопартійний уряд.

У першому турі діятиме пропорційна система; у другому турі для формування уряду однієї партії або коаліції буде потрібно близько 38% голосів.

Нагадаємо, Європейська прокуратура (EPPO) розпочала розслідування щодо контракту на модернізацію системи сигналізації на грецьких поїздах та дистанційного керування після масштабної катастрофи, в якій загинули 57 людей.

Ще на цю тему