Комітет парламенту Грузії попри бійки і протести підтримав скандальні проєкти про "іноагентів"

13:40 07.03.2023

Комітет грузинського парламенту з юридичних питань підтримав дві версії резонансних законопроєктів, які вводять у країні так званих "іноагентів".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Грузия Online".

Розгляд обох документів відбувався протягом кількох годин на тлі бійки між депутатами і протестів під будівлею парламенту.

Введення "іноагентів" в Грузії: на слуханнях побились депутати, під парламентом - масовий протест
Законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" і законопроєкт "Про реєстрацію іноземних агентів" парламенту представили депутати від "Сили народу", які входять до правлячої більшості.

Законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" передбачає реєстрацію як агентів іноземного впливу таких некомерційних юридичних осіб та ЗМІ, доходи яких більш ніж на 20% отримані з-за кордону. 

Згідно з цим же законопроєктом, усі, кого вважають агентами іноземного впливу, в обов'язковому порядку мають бути зареєстровані під такою самою назвою в базі даних Державного реєстру. Під час реєстрації необхідно відобразити отриманий дохід. При цьому організації будуть зобов'язані щорічно заповнювати фінансову декларацію.

За ухилення від реєстрації як агента іноземного впливу або незаповнення декларації на організацію буде накладено штраф у розмірі 25 тисяч ларі (майже 9 тисяч доларів). 

Згідно з проєктом "Про реєстрацію іноземних агентів" будь-яка фізична та юридична особа, яка отримує фінансування з-за кордону, буде зобов'язана зареєструватися як іноземний агент.

У владі Грузії кажуть, що закони про "іноагентів" сприятимуть виконанню рекомендацій ЄС
Невиконання або неналежне виконання обов'язку, передбаченого законом "Про реєстрацію іноземних агентів", тягне за собою кримінальну відповідальність і каратиметься штрафом або позбавленням волі на строк до 5 років. Суб'єкти, які відповідають встановленим законопроєктом критеріям агента іноземної сили, зобов'язані звернутися до генерального прокурора і попросити реєстрацію як агента іноземної сили.

Дія закону не пошириться на дипломатів, консулів і співробітників дипломатичної служби та консульських установ. Закон також не стосуватиметься посадових осіб іноземної держави, осіб, які займаються благодійною діяльністю та осіб, які "сумлінно займаються релігійною, освітньою, науковою, академічною або мистецькою діяльністю".

Нагадаємо, ЄС заявляє, що ці ініціативи суперечать щонайменше двом із 12 рекомендацій для отримання Грузією статусу кандидата в ЄС. 

Серйозне занепокоєння вже кілька разів висловив Держдеп США. Кілька сотень неурядових організацій та ЗМІ Грузії підписали заяву проти ухвалення в Грузії такого закону. 

Після ухвалення у парламенті двох проєктів у першому читанні правляча партія обіцяє відправити обидва варіанти до Венеційської комісії на експертизу.

Ще на цю тему