Ключова опозиційна турецька партія приєдналася до альянсу проти Ердогана

20:40 06.03.2023

Ключова опозиційна партія знову приєдналася до шестипартійного альянсу Туреччини в понеділок після того, як було знайдено компроміс щодо висунення спільного кандидата, який кине виклик президенту Реджепу Тайіпу Ердогану на виборах, запланованих на травень.

Про це пише Associated Press, повідомляє Європейська правда.

Мераль Акшенер, яка очолює націоналістичну партію İYİ, вийшла з альянсу в п'ятницю, відкинувши ймовірний вибір Кемаля Кілічдароглу, голови головної опозиційної Республіканської народної партії (CHP).

Вихід Акшенер з альянсу - менш ніж за три місяці до президентських і парламентських виборів - розглядався як серйозний імпульс для Ердогана, чия популярність постраждала на тлі слабкої економіки, а також реакції його уряду на руйнівний землетрус, що стався минулого місяця.

Акшенер, чия партія є другою за чисельністю в опозиційному блоці, як повідомлялося, віддавала перевагу одному з популярних мерів Стамбула або Анкари замість Кілічдароглу.

Кілічдароглу не зміг перемогти на загальнонаціональних виборах за 13 років, що він очолює CHP. Мери Стамбула та Анкари - обидва від CHP - демонструють більш сприятливі рейтинги опитувань проти Ердогана, ніж Кілічароглу.

Прес-секретар партії CHP повідомив, що Акшенер проводить зустріч з лідерами п'яти інших членів альянсу, щоб обговорити компромісне рішення, в якому мер Стамбула Екрем Імамоглу і мер Анкари Мансур Явас будуть номіновані на посаду віце-президентів.

Опозиційний альянс пообіцяв відновити парламентську демократію в Туреччині, якщо вони переможуть Ердогана, скасувавши запроваджену ним президентську систему. Опоненти кажуть, що система, яка була мінімально схвалена на референдумі 2017 року і встановлена після виборів у 2018 році, перетворилася на "одноосібне правління" без системи стримувань і противаг.

Нагадаємо, цьогорічні вибори президента й парламенту Туреччини мали відбутися в червні, але влада перенесла їх на травень, пояснивши рішення тим, що червень збігатиметься з літніми і релігійними святами.

Після руйнівних землетрусів у Туреччині постало питання про можливе перенесення виборів, але Ердоган нещодавно заявив, що планів змінювати нинішню дату голосування – 14 травня – немає.
 

Ще на цю тему