Росія відклала закупку ракет в Ірані: боїться, що тоді Захід дасть Україні ATACMS — FТ

17:20 06.03.2023

Росія вагається закуповувати балістичні ракети в Ірані через побоювання того, що у відповідь на це Захід може передати Україні ракети ATACMS, якими ЗСУ зможуть вражати цілі на дистанції до 300 км. 

Про це повідомляє Financial Times, пише ЛІГА.Новини.

Західні країни вважають, що Тегеран залишається відкритим до військової співпраці з Москвою, але в Кремлі поки що утримуються від закупки іранських надзвукових ракет. Одна з причин — можливе постачання західними партнерами ATACMS Україні у відповідь.

За словами пані посла США в НАТО Джуліанни Сміт, західні союзники вважають відносини Росії та Ірану "надзвичайно тривожними".

"Ця ситуація, очевидно, дуже непокоїть усіх нас. Це тема розмов всередині Альянсу. І ми продовжуватимемо посилати Ірану сигнали про небезпеку матеріальної підтримки Росії в її атаках і війні проти України", – сказала вона.

Водночас Москва може змінити свою позицію щодо іранських балістичних ракет, пише FT. Це повʼязано з гострим дефіцитом таких боєприпасів в Росії та проблемами внутрішнього їх виробництва.

За словами європейського чиновника, ім'я якого не називається, російські війська "знаходяться в жахливій ситуації", оскільки запаси керованих ракет та артилерії у них "зменшилися удвічі". 

12 лютого 2023 року The Guardian писали, що Іран таємно переправляє до Росії нові типи вдосконалених бойових безпілотників-бомбардувальників великої дальності.
14 лютого китайський лідер Сі Цзіньпін заявив, що Пекін підтримує Іран у протистоянні зі США та західними країнами.
15 лютого ЄС запровадив чергові санкції проти Ірану.
25 лютого у зведенні британської розвідки йшлося про те, що окупанти, ймовірно, вичерпали запаси іранських дронів-камікадзе Shahed-136 і намагатимуться поповнити їх.
27 лютого директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що Росія в обмін на ударні безпілотники й іншу зброю пропонує допомогти іранцям у їхній ракетній програмі та розглядає можливість надання Ірану винищувачів.
 

Ще на цю тему