Російське судно, що може вести військове обладнання з Сирії перетнуло Босфор / Фото

21:00 05.03.2023

Під час перетину Босфору було зафіксовано російське вантажне судно “Спарта IV”, яке могло перевозити техніку та боєприпаси з Сирії.

Про це повідомляє видання Мілітарний з посиланням на NavalNews.

Фото “Спарта IV” опублікував турецький дослідник Yörük Işık.

Корабель пройшов Босфор в темний час доби.

“Спарта VI” під час перетину Босфору вночі 4 березня 2023 . Фото: Yörük Işık

Пересування Босфором для військових кораблів закрите, але Росія використовує вантажні та допоміжні судна.

Видання Naval News стверджує, що знайшли докази того, що “Спарта IV”, перевозить військову техніку та/або інші військові припаси. Очікується, що корабель розвантажиться в Новоросійську.

“Спарта IV” – це один з чотирьох кораблів ТОВ «СК «Південь», російської судноплавної компанії, яка займається транспортуванням військової техніки. Після вторгнення в Україну компанія та судно потрапили під санкції уряду США.

Раніше повідомляли, що цей корабель з гуманітарною допомогою прибуло до Тартуса в Сирії після землетрусу. Допомога перевозилася в транспортних контейнерах на палубі.

Та згодом “Спарта IV” завантажили на російській військово-морській базі в Тартусі. До процесу були залучені військова техніка, також було відкрито великі трюми корабля.

Коли корабель пропливала через Босфор, його заявлена осадка становила 6,2 метра, що свідчить про великий вантаж. Транспортні контейнери були розміщені на палубі, але що в них або в трюмі, не видно.

Перед входом у Босфор корабель супроводжував російський корвет ВМФ Росії проєкту 20380 “Стерегущий“. Така підтримка може підтверджувати, що перевозять чутливий вантаж.

Зазначають, що “Спарта IV” це корабель пов’язаний з тим, який перевозив з Сирії російські ракети С-300 в серпні минулого року. Той корабель “Спарта II” також вирішив с Тартуса в Сирій та був доставлений до Новоросійська.
Також підкреслюють, що раніше “Спарта IV” була помічена під час ймовірного перевезення зброї до Новоросійська.
 

 

Ще на цю тему