Україна і Польща домовились про спрощення транзиту зерна

19:00 04.03.2023

Польща спростить проходження процедур для експорту українських зернових та олійних культур транзитом до інших країн. 

3 березня у Варшаві відбулася зустріч міністра агрополітики України Миколи Сольського та віце-прем’єр-міністра, міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Генрика Ковальчика, пише usm.media

За результатами зустрічі сторони досягнули певних домовленостей. Зокрема, з 8 березня офіційні митні пломби в обов’язковому порядку накладатимуться на автотранспорт на митних пунктах, розташованих на польсько-українських прикордонних переходах.

У випадку транспортування вантажів залізницею, перевізник буде зобов’язаний накладати пломби на кожен вагон. Ці пломби контролюватимуться працівниками Національної фіскальної адміністрації на прикордонних переходах.

Офіційні пломби зніматимуть співробітники адміністрації в трьох польських морських портах (Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце).

У разі транзиту товарів до інших країн-членів ЄС, офіційні пломби зніматимуть в уповноважених пунктах зберігання, розташованих в цих країнах. Водночас запис про прибуття вантажу в заявлене місце з метою зняття пломб буде доступний через систему NCTS.

При транзиті до портів або інших країн-членів ЄС, за умови використання офіційних пломб, польська ветеринарна інспекція не проводитиме жодних перевірок.

У разі виявлення розбіжностей між заявленим та фактичним місцем вивантаження товару, українська сторона відсторонить експедиторів, які допустили такі розбіжності, від подальших транспортних операцій.

Останніми тижнями проходження експорту українських зернових на кордоні з Польщею сповільнилось через посилення ветеринарного та фітосанітарного контролю. Як результат, час перевірки вантажів збільшився, що призвело до значних черг. Днями Микола Сольський на координаційній раді наголошував, що Мінагрополітики працює над розв’язанням цієї проблеми.
 

Ще на цю тему