Прем'єрка Литви: Європа повинна виключити Росію зі своєї системи безпеки

15:40 03.03.2023

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте вважає, що Європа має розвивати свою систему безпеки без Росії.

Про це вона сказала журналістам у Вільнюсі у четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Іноді лунають голоси про те, що все одно доведеться якось розвивати систему безпеки разом із Росією. На мій погляд, таке мислення помилкове, тому що Європа має думати і розвивати свою систему безпеки без Росії. Я думаю, що постійна оглядка на Росію щодо цього шкідлива", - сказала вона журналістам.

Президент Литви вважає недостатнім останній пакет санкцій ЄС проти Росії
Шимоніте зазначила, що думки про майбутнє України та Східної Європи поділяються на дві групи: "табір перемоги та табір "непоразки", хоч би що це означало".

"Я вважаю, що не може бути "непоразки" без перемоги: якщо немає перемоги, то немає і виграшу, а Україна має перемогти, і іншої думки щодо цього бути не може", - наполягає прем'єр-міністр Литви.

На запитання про те, чи бачить вона ознаки втоми у Західній Європі, оскільки війна Росії в Україні триває другий рік, Шимоніте відповіла, що стежить за міжнародними ЗМІ та іноді помічає "сигнали, які можуть виглядати тривожними та створювати таке враження".

Глава МЗС Литви: переговори з Путіним призведуть лише до повторення конфлікту
"З іншого боку, Україні надається значна підтримка, буде направлено багато військової допомоги, є великі очікування щодо контрнаступу, який, імовірно, планується Збройними силами України", - додала вона.

Як повідомлялося, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у вівторок, що Росія не отримає військової перемоги в Україні. 

Між тим Сполучені Штати не очікують від Росії значних територіальних здобутків в Україні в найближчій перспективі.

Ще на цю тему