Порти на Дунаї приймають по 12 суден на добу через днопоглиблення гирла Бистре

15:20 02.03.2023

Після відновлення паспортних глибин на українській ділянці річки Дунай і оголошеної осадки 6,5 метра Дунайські порти досягли рекордного значення в 12 суднозаходів та 90 тис тонн на добу.

Як пише видання usm.media з посиланням на Мінінфраструктури, ліквідація природного замилення та підтримка паспортних глибин гирла — це те, що щорічно відбувалось до війни та є необхідним для подальшого розвитку судноплавства в Дунайському регіоні.

Про це розповів голова української делегації Дмитро Барінов на засіданні експертів Дунайської Комісії (ДК) з гідротехніки. Барінов також наголосив, що в умовах гальмування росіянами інспекцій суден в рамках Чорноморської зернової ініціативи та загроз односторонньої відмови рф від виконання угоди, Дунайський регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту агропродукції з України.

Українська сторона також поінформувала учасників засідання про проведення експлуатаційного днопоглиблення в портах Дунайського регіону з метою відновлення паспортних характеристик. Це передбачено Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яка зобов’язує придунайські держави утримувати свої ділянки в судноплавному стані для річкових і на відповідних ділянках для морських суден. Також вона зобов’язує виконувати необхідні роботи для забезпечення і поліпшення умов судноплавства.
 

Ще на цю тему