Перевірка міноборони РФ на предмет витрати грошей вкрай нетипова для Кремля і оголошена на найвищому урядовому рівні

21:00 01.03.2023

Уряд РФ призначив проведення комплексної перевірки власного оборонного відомства на предмет недоцільного використання коштів. Ця перевірка має бути проведена у короткий термін федеральним казначейством РФ, а відповідне розпорядження спрямовано безпосередньо від прем'єр-міністра Мішустріна.

Перевірка має торкнутися постачання засобів індивідуального захисту, засобів зв'язку, паливно-мастильних матеріалів, ремонту та виробництва нового озброєння та військової техніки. Тобто найбільш "дохідних" корупційних напрямків.

"Прошу вас особисто, я знаю, що ви уважно до цього ставитеся, займатися цими перевірками. Тут сенс - забезпечити прозорість виділення коштів на всі потреби, щоб усі завдання, які були поставлені, були вирішені і жодного рубля не було витрачено неефективно", - цитують російські державні ЗМІ слова Мішустіна.

Зазначимо, що у всіх публікаціях державних ЗМІ старанно обійшли такі слова, як "корупція" та "розкрадання", але перелічені напрями перевірки прямо вказують на те, що Кремль намагається просто знайти відповідь - куди зниклі астрономічні кошти влиті у міноборони РФ.

Паралельно з цим важливо й те, що така перевірка взагалі стала публічною. Бо тема корупції, або за російським "новоязом" - "нецільова витрата коштів", знаходиться у категорії табу. І це також вказує на те, що Кремль вже розуміє загрозу браку ресурсів і не може утримувати фінансування міноборони на такому ж "безлімітному" рівні.

Важливо також нагадати, що у вересні міноборони РФ вже провело кадрову чистку, замінивши заступника міністра оборони РФ з матеріально-технічного забезпечення Дмітрія Булгакова на третій день "часткової мобілізації". Причиною, скоріш за все, стало повна неготовність РФ до неї з точки зору забезпечення, а на рівні парламенту лунала інформація про те, що "зникло 1,5 млн комплектів форми".

Але тоді про жодні перевірки на урядовому рівні у публічній площині мова не йшла. Тому такий публічний пошук відповіді на питання, як міноборони РФ розкрало гроші з бюджету для Кремля є доволі нестандартним кроком. Й цілком можливо, що це є елементом "війни башт Кремля" і під крісло Шойгу почали рити доволі потужний підкоп.

Теми:

Ще на цю тему