Останній шанс заробити. Газпром качає газ через Україну майже на межі можливої потужності

15:20 27.02.2023

На тлі похолодання, що починається в Європі, Газпром тримає прокачування газу через ГТС Україні на рівні, близькому до технічного максимуму.

Оператор ГТС України прийняв від Газпрому заявку на транзит на понеділок, 27 лютого, обсягом 41,4 млн кубометрів. Показник у неділю, 26 лютого, був 39 млн кубометрів. Потужності заявлені лише по одній із двох точок входу до ГТС України — газовимірювальної станції Суджа.

Коридором через ГВС Сохранівка заявку не прийнято, повідомляє Інтерфакс-Україна.

До історичного мінімуму. Наскільки у 2022 році знизився транзит російського газу через Україну — інфографіка
При цьому в Європі протягом тижня (27 лютого — 5 березня) буде помітно холодніше, ніж у попередні два тижні.

Очікується, що температура повітря буде приблизно на 3 градуси нижче за середні значення тижня з 20 по 26 лютого. При цьому ночами температура в регіоні знову опускається нижче нульової позначки.

Контракт із поставкою на день вперед на хабі TTF у Нідерландах 27 лютого коливається на рівні $540 за тисячу кубометрів, хоча у п’ятницю, 24 лютого, закрився на рівні $568 за тисячу кубометрів.

Поточний рівень резервів газу в ЄС скоротився до 62,45% - це на 22 процентні пункти вище за середній показник на ті ж дати за останні п’ять років.


Для підтримки України. ЄС повністю припинить імпорт російського газу — Європарламент
Як повідомлялося, з 20-х чисел лютого Газпром різко збільшив прокачування через ГТС України — до 40 млн кубометрів на добу та вище.

При цьому з 19 січня Газпром різко скоротив прокачування газу через Україну.

Згідно з чинним контрактом за формулою «качай або плати» Газпром зобов’язався прокачувати через ГТС України 40 млрд кубометрів газу на рік або близько 109 млн кубометрів на добу.

Теми:

Ще на цю тему