Туреччина оголосила дату поновлення переговорів про вступ Фінляндії і Швеції в НАТО

12:00 27.02.2023

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у понеділок, що переговори зі Швецією та Фінляндією щодо їхніх заявок на членство в НАТО відновляться 9 березня.

Про це він сказав, виступаючи в Анкарі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CNN Turk.

Переговори між трьома країнами було зупинено в січні після протесту зі спаленням Корану у Стокгольмі.

"Буде розглянуто, чи реалізовано елементи потрійного меморандуму, чи ні. Було дві зустрічі. Ми відклали третю зустріч після спалення Корану. Було б корисно провести третю зустріч у Брюсселі. Вона відбудеться 9 березня", - сказав Чавушоглу.

Він наголосив, що обидві країни мають зобов’язання щодо членства в НАТО, і Туреччина не може сказати "так" членству Швеції, не побачивши від неї обіцяних кроків.

Турецький міністр зазначив, що, хоча шведська влада внесла зміни до свого антитерористичного законодавства, пособники терористів продовжують безперешкодно орудувати в цій країні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив минулого тижня, що він бачить прогрес у переговорах з Туреччиною щодо заявки Швеції на членство в НАТО.

Туреччина та Угорщина залишилися єдиними країнами НАТО, які не ратифікували членство двох скандинавських країн у Альянсі.

Цими вихідними стало відомо, що ратифікація вступу до НАТО Фінляндії та Швеції у парламенті Угорщини ймовірно відкладеться на другу половину березня.

Детально про ситуацію, яка складається з розширенням НАТО, читайте у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Ще на цю тему