Міжнародна організація боротьби з відмиванням грошей призупинила членство РФ

17:00 24.02.2023

Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей FATF призупинила членство Росії в організації через російське вторгнення в Україну.

Про це йдеться у повідомленні організації, пише НВ.

«Дії Російської Федерації неприпустимо суперечать основним принципам FATF, спрямованим на забезпечення безпеки, надійності та цілісності світової фінансової системи. Вони також є грубим порушенням зобов'язань щодо міжнародної співпраці та взаємної поваги, на підставі яких члени FATF погодилися впроваджувати та підтримувати Стандарти FATF. Враховуючи викладене, FATF ухвалила рішення про зупинення членства Російської Федерації», - йдеться у заяві організації.

У той же час РФ, як і раніше, несе відповідальність за виконання своїх зобов'язань щодо впровадження Стандартів FATF і має продовжувати виконувати свої фінансові зобов'язання.

Росія залишиться учасником Глобальної мережі на правах активного члена Євразійської групи щодо боротьби з відмиванням грошей ( EAG) та збереже за собою права члена EAG.

У FATF додали, що стежитимуть за ситуацією та на кожному своєму пленарному засіданні розглядатимуть, чи є підстави для зняття чи зміни цих обмежень.

Також в організації продовжують закликати всі юрисдикції зберігати пильність щодо загроз цілісності, безпеки та захищеності міжнародної фінансової системи, що виникають внаслідок війни РФ проти України.

«Усі юрисдикції повинні бути готові до можливих ризиків, що виникають, в результаті обходу заходів, вжитих для захисту міжнародної фінансової системи, і вживати необхідних заходів для зниження цих ризиків», — підкреслили у FATF.

Доповнено. «Є історичне рішення. FATF виключили РФ зі списку країн-членів організації», - написав міністр фінансів України Сергій Марченко.

Міністр зазначив, що цьому рішенню передувала надзвичайна робота Міністерства фінансів України та Держфінмоніторингу. Зокрема, з початку повномасштабної війни РФ проти України, загалом направили понад 200 звернень до країн-членів FATF, та різні міжнародні організації щодо підтримки виключення Росії з FATF та включення її до списку санкцій FATF.

За словами міністра, призупинення членства у FATF є чітким сигналом, що всі суб'єкти повинні виявляти надзвичайну обережність, намагаючись робити будь-які транзакції з російською фінансовою системою.

"Продовжуємо працювати, щоб наступним кроком стало включення Росії до "чорного списку" FATF з метою захисту глобальної фінансової системи", - підкреслив Марченко.
 

Ще на цю тему