У Philip Morris визнали, що компанія може ніколи не піти з Росії

12:20 23.02.2023

Тютюнова компанія Philip Morris International визнала, що скоріше збереже свій бізнес у Росії, ніж продасть його на жорстких умовах Кремля, йдеться в статті Financial Times.

Гендиректор Philip Morris Яцек Ольчак розказав, що група вела переговори принаймні з трьома серйозними покупцями, але переговори зайшли в глухий кут, бо ніхто не знає, як їх втілити в життя.

Після торішнього повномасштабного вторгнення Philip Morris, як і багато інших західних компаній, повідомила про намір піти з російського ринку, але досі цього не зробила.


Ольчак пояснив, що має обов'язок перед акціонерами повернути вкладену вартість. Компанія не розкриває, скільки хоче виручити за свої російські активи, але їхня вартість оцінюється у $2,5 млрд.

"Я не можу просто втратити терпіння і кинути їх. Це їхні гроші, це не мої гроші – я лише управляю замість них. Якби у мене був покупець, який міг би здійснювати трансакції, – так, ми б зробили це. Але його не існує, надії немає. Тож я краще збережу те, що є", – сказав Ольчак.

Серед компаній "великої четвірки" тільки Imperial Brands продала свій російський бізнес, втративши на цьому $463 млн. У Japan Tobacco заявили, що не планують іти з Росії, а British American Tobacco веде переговори з потенційним покупцем.

Росія – історично великий ринок для тютюнових компаній, бо там багато курять і споживачі готові переходити на вейпи та тютюнові вироби з підігрівом. Разом з Україною на нього припало 8% доходів PMI у розмірі $31,7 млрд минулого року.

Philip Morris продає сигарети таких брендів, як Marlboro, L&M, Chesterfield, IQOS.

9 березня 2022 року Philip Morris International оголосив про зупинення запланованих інвестицій у РФ, включно з запуском нових продуктів. Через кілька тижнів у Philip Morris повідомили, що розробляють варіанти впорядкованого виходу з російського ринку.

Теми:

Ще на цю тему