Понад 200 організацій і президентка Грузії - проти закону про "іноагентів", що копіює російський

14:40 21.02.2023

260 неурядових організацій та президентка Грузії висловилися проти ідеї схвалення у Грузії закону про "іноагентів" на зразок того, що діє у Росії.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда". 

Спільну заяву проти закону підписали 260 неурядових організацій. 

У Держдепі США стурбовані появою у Грузії законопроєкту про "іноагентів", як у Росії
"Цей проєкт - відповідь на сотні фактів насильства, корупції, беззаконня та вибіркового правосуддя, які викривають і висвітлюють громадські організації та незалежні ЗМІ… Після схвалення аналогічного закону у Росії багато організацій відмовились його виконувати і закрилися. Ті, хто продовжив роботу, стали жертвами все жорсткішого контролю та переслідувань. Російський закон - це не вибір Грузії, за який ми боролися десятиріччями", - йдеться у зверненні. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі теж провела паралелі між цією ініціативою та російським законом і зауважила, що це ставить під питання європейський курс країни. 

"Саме тоді, коли готують проміжну оцінку виконання 12 рекомендацій Єврокомісії (…), одна з політсил вирішує ініціювати закон, який за суттю наближує нас до моделі Росії, а не Європи", - зауважила вона. 

Проєкт "Про прозорість іноземного впливу" запропонувала група "Сила народу", створена депутатами, які відкололися від "Грузинської мрії", але залишаються у складі парламентської більшості. 

20 лютого проєкт зареєстрували у парламенті і внесли на розгляд комітетів. Керівник фракції "Мрії" Мамука Мдінарадзе заявив, що правляча партія підтримує його. 

Ще на цю тему