Нарощування Росією «тіньового» флоту танкерів для обходу санкцій створює проблеми для ринку

19:00 20.02.2023

За даними аналітичної компанії Kpler, нещодавно було помічено 311 суден середньої дальності, що йдуть без вантажу або пункту призначення.

Про це, як повідомляє видання Порти України, пише Bloomberg.

Раніше таких суден було близько 14 в будь-який час до цього року. У той же час тільки 33 порожніх судна направляються в Росію, що є найнижчим показником за всю історію спостережень, порівняно зі 103 на початку року.

Ця зміна є ознакою того, що судна можуть формувати «тіньовий флот» для таємного перевезення російського палива після того, як Європейський союз увів заборону менше двох тижнів тому”, — пише Bloomberg.

Відзначається, що понад 400 тис. барелів дизельного палива в день прямувало з Росії в Європу, і очікується, що трейдери і вантажовідправники знайдуть обхідні шляхи для санкцій, щоб зберегти більшу частину поставок російського палива на світовий ринок. Збільшення кількості порожніх безцільних суден також може відображати спробу судновласників передбачити регіон найбільшого попиту при перетасовці ринків збуту російської продукції.

За даними Bloomberg, вартість використання паливних танкерів різко зросла після введення ембарго ЄС, оскільки судна входять у «тіньовий» флот і стають недоступними — і не застрахованими європейськими постачальниками морських послуг — для регулярних торгових маршрутів, таких як перевезення палива з Європи в Нью-Йорк.

Встановити точну кількість суден у «тіньовому флоті» практично неможливо, оскільки відомості про власників оповиті таємницею. За оцінками товарної компанії Trafigura, загальна кількість суден може становити 600, з яких 400 — перевізники сирої нафти. Неофіційно деякі судновласники називають цифру трохи нижче — від 10 до 12% світового танкерного флоту.

При цьому, російський флот «тіньових» нафтових танкерів стає проблемою для всіх інших. Після того, як на початку лютого набули чинності санкції щодо російського палива, судна, що перевозять нафтопродукти через Атлантику, зафіксували п’ятикратне збільшення своєї щоденної виручки.

Тепер, коли деякі фрахтові ставки зростають, керівники починають замислюватися, чи повернуться вони коли-небудь до обслуговування всіх інших”, — пише видання.

Відзначається, що незалежно від того, чи назавжди ці перевізники йдуть з міжнародного ринку або просто тимчасово уникають його, результатом може стати більш висока вартість доставки для конкурентів Росії.

Ці судна будуть призначені для тіньових угод і де-факто видалені з ринків, на яких ми опинимося. Це насправді все ще важливо з точки зору тонно-миль і, мабуть, навіть важливіше, враховуючи, що це дуже неефективно”, — сказав комерційний директор Ardmore Shipping Гернот Руппельт.

За даними команії VesselsValue, яка відстежує продажі й покупки суден, минулого року на розширення «тіньового» флоту паливних танкерів було витрачено трохи більше $850 млн. Крім того, майже $1,4 млрд інвестували в судна для перевезення сирої нафти.

Лондонська компанія Gibson Shipbrokers нарахувала не менше 38 суден для перевезення палива, що належать зареєстрованим в Росії компаніям. Але фактична цифра, імовірно, буде вищою, оскільки важко відстежити офшорні компанії з великою кількістю суден. Також після російського вторгнення в Україну понад 100 паливних танкерів було продано в країни, що не входять в G7 або Європейський союз.
 

Ще на цю тему