Фінляндія готова вступити в НАТО без Швеції, якщо Туреччина не ратифікує заявку Стокгольма  

14:30 19.02.2023

Фінляндія вступить в НАТО без Швеції, якщо уряд Туреччини не схвалить заявку Стокгольма. 

Про це, як пише ZN/UA, заявив міністр оборони Фінляндії Мікко Савола, повідомляє DW. Однак Савола додав, що хотів би, аби обидві країни вступили в Альянс разом.

При цьому, за його словами, Фінляндія не відмовиться від вступу в НАТО, якщо Туреччина ратифікує лише її заявку.

«Тоді ми приєднаємося», - заявив Савола.

Він сподівається, що Фінляндія стане членом НАТО до саміту Альянсу у липні 2023 року.

Подібні заяви у Мюнхені пізніше зробили й інші вищі посадові особи Фінляндії.

Зокрема, прем'єр-міністр країни Санна Марін сказала, що Гельсінкі вважає за краще вступити в Альянс одночасно зі Швецією, однак не може впливати на те, як заявки країн будуть ратифіковані.

Президент Фінляндії Саулі Нійністе вважає, що якщо Туреччина ратифікує заявку Гельсінкі, однак відмовить Стокгольму, це створить складну ситуацію.

«Наші руки в якомусь сенсі зв'язані. Ми подали заявку на членство. Чи маємо ми зараз сказати: "Ні, ми скасовуємо нашу заявку?" Ні, ми не можемо просто так це зробити», - пояснив президент.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ в НАТО минулого року після того, як були стурбовані вторгненням Росії в Україну. Лише дві з 30 країн Альянсу - Угорщина і Туреччина, ще не ратифікували їхні заявки. Ратифікація з боку Угорщини розглядається як формальність і очікується найближчим часом.

Туреччина, тим часом, висунула суттєві заперечення проти вступу північних країн до Альянсу, посилаючись на їхню підтримку курдських угруповань, які Анкара розглядає як терористичну загрозу.

Анкара призупинила переговори після протестів у Стокгольмі, під час яких активісти спалили Коран.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина не схвалить заявку Швеції на вступ до НАТО, водночас ставлення до Фінляндії щодо цього питання позитивне.
 

Ще на цю тему