Вищий антикорупційний суд конфіскував МГЗ та інші активи Дерипаски вартістю понад 10 млрд грн

12:00 18.02.2023

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення передати у державну власність України низку підприємств, які раніше належали російському олігарху Олегу Дерипасці. 

Про це повідомила рес-служба Служби Безпеки України (СБУ), пише видання Порти України.

Рішення суду стосується 350 об’єктів власності Дерипаски, зокрема, Миколаївського глиноземного заводу, а також надровидобувних компаній «Глухівський кар’єр кварцитів», «Хустський кар’єр» та «Жежелівський кар’єр». Вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд грн.

«Встановлено, що Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва російської федерації, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України. Таким чином, російський олігарх намагався приховати своє відношення до українських активів. Втім, співробітники СБУ викрили схему та ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України», — вказали в СБУ.

Заходи з націоналізації підприємств країни-агресора проводили співробітники Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму СБУ за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Один із найбагатших російських олігархів, мільярдер та наближений до президента Росії Олег Дерипаска контролює або володіє значними частками груп компаній «Русал» (один із найбільших світових виробників алюмінію), «Базовий елемент», «Ен+ груп». Володіє військово-промисловою компанією, яка здійснює контроль над російськими підприємствами, що виготовляють бронетехніку, яку в подальшому збройні сили Росії використовують у війні проти України.

У березні Перечинський районний суд Закарпатської області заарештував корпоративні права ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», згодом Закарпатський апеляційний суд підтвердив відповідну судову ухвалу. Разом були арештовані гроші на рахунках Миколаївського глиноземного заводу в Ощадбанку, «Райффайзен Банку», МР Банку.

Арешти накладені у межах кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків і розтрати майна в особливо великих розмірах менеджментом заводу. Досудове розслідування з 25 березня здійснює Національна поліція.

Миколаївський глиноземний завод — одне з найбільших у Європі підприємств кольорової металургії та єдиний виробник глинозему в Україні, що використовується для виробництва алюмінію. На початку 2000‑х контроль над підприємством отримав російський олігарх Олег Дерипаска.

Наприкінці лютого 2022 року МГЗ заявив про зупинку на рециркуляцію, згодом алюмінієвий гігант Rusal Олега Дерипаски повідомив на сайті Гонконзької фондової біржі, що тимчасово припинив виробництво на МГЗ.

У 2016 році Україна ввела санкції проти компаній Олега Дерипаски ОК «Русал» і пов’язаної з нею кіпрської Judson Trading Limited. Наступного року МГЗ повідомив, що «Русал» продав МГЗ сировинному трейдеру Glencore. Однак 2018 року стало відомо, що Олег Дерипаска залишив контроль над підприємством, зокрема як бенефіціар двох співвласників МГЗ — ТОВ «Компанія «Алюміній України» та ТОВ «Гуардон Україна».

До приватизації МГЗ структурним підрозділом підприємства був Дніпро-Бугський морський порт, через який завод забезпечується сировиною — імпортними бокситами.
 

Ще на цю тему