Міненерго шукає місце для плавучих електростанцій із Туреччини

14:20 16.02.2023

Україна продовжує обговорювати питання двостороннього співробітництва з Туреччиною, зокрема, використання турецьких плавучих електростанцій для постачання електроенергії. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики, пише видання Порти України.

Плавучі електростанції — це можливість забезпечення генерацією певного регіону, це один з елементів децентралізації енергосистеми. Особливо це важливо в умовах, коли Росія продовжує щодня атакувати наші енергооб’єкти”, — сказав міністр енергетики Герман Галущенко на переговорах з послом Туреччини в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере в середу, 15 лютого.

Зазначається, що українська і турецька сторони домовилися продовжити перемовини з цього питання, приділивши особливу увагу безпеці плавучих електростанцій та місцям їх розташування.

Туреччина є важливим стратегічним партнером нашої країни, і українська сторона зацікавлена у зміцненні подальшої співпраці”, — додали в міністерстві.

У січні державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) підписав меморандум про взаєморозуміння з турецькою Karpowership щодо використання плавучих ТЕС потужністю 500 МВт в інтересах України. В рамках співпраці розглядаються у тому числі варіанти розташування суден-електростанцій біля берегів Молдови та Румунії, приєднання до їх електромереж та передачі струму до енергосистеми України через міждержавні лінії електропередачі.

Karpowership має вісім доступних суден, які разом можуть генерувати до 2 гігават електроенергії. Цього достатньо, аби забезпечити живленням приблизно 5 млн будинків. Найбільше судно компанії має потужність 500 МВт. Судна під’єднують бортову електростанцію до берегової мережі, використовуючи близько кілометра кабелів.
 

Ще на цю тему