Перевезення зернових залізницею до Польщі зросло у 27 разів унаслідок розпочатої Росією війни

19:20 15.02.2023

Обсяг транспортування зернових з України до Польщі зріс у 27 разів внаслідок зміни логістичних маршрутів через повномасштабне військове вторгнення Росії на територію України 24 лютого 2022 року.

Как сообщает издание «Порти.Украіни» таку інформацію оприлюднив міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик, передає Rail.insider.

Виступаючи на міжнародній конференції TEN-T цього тижня, Адамчик наголосив, що саме зміцнення економічних зв’язків і необхідність врахування військових аспектів зумовили розширення коридорів транс’європейської мережі автомобільних доріг і залізниць до України та Молдови. За його словами, це рішення підтверджується конкретними даними, які свідчать про радикальне зростання кількості перевезених вантажів.

Сьогодні ми повинні говорити про зміни логістичних маршрутів”, — сказав він.

Посадовець наголосив, що зараз у Європі багато товарів транспортують до іншого місця, порівняно із ситуацією кілька років тому. Як приклад він навів перевезення зерна з України до Польщі, які цього року вийшли на рівень у 27 разів вищий за минулорічний. Тому, на його думку, необхідно було переглянути мережу транс’європейських коридорів.

Міністр додав, що в ситуації, коли кордон ЄС стає також кордоном фронту, низка доріг у Польщі, а також в інших країнах регіону — у Словаччині та Угорщині — набули важливого значення. Також дуже актуальною стає побудова коридору трьох морів, який дасть змогу покращити не лише економічні контакти, а й відчуття безпеки мешканців східних регіонів Євросоюзу.

Значним успіхом Адамчик назвав включення коридору трьох морів до мережі доріг TEN-T.

Я хотів би дуже подякувати Єврокомісії за те, що вона прийняла пропозиції щодо розширення цього коридору, які з’являються в різних країнах”, — сказав він.

Посадовець також наголосив на важливій ролі коридору Rail Baltica. На його думку, в кінцевому підсумку залізнична лінія з’єднає не лише Литву, Латвію та Естонію, а й Фінляндію з європейською мережею.

Ще одна польська ініціатива, яка, за словами представника польського уряду, має значний вплив на безпеку Європи, це Via Carpathia.

Дорожній коридор, який кілька років тому не викликав інтересу на європейському форумі, сьогодні має ранг однієї з найважливіших інвестицій такого роду в континентальному масштабі”, — зазначив доповідач.

У 2022 році через прикордонні переході між Україною та Польщею передано 16,9 млн тонн вантажів — на 36,7% більше, ніж за 2021 рік.

Ще на цю тему