В Україні почала працювати нова Державна кваліфікаційна комісія моряків

20:40 14.02.2023

У вівторок, 14 лютого, розпочала роботу повністю оновлена і за складом, і за функціоналом Державна кваліфікаційна комісія моряків при Адміністрації судноплавства.

Як пише видання usm.media, про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Зміни торкнулись і процедури проходження іспитів і отримання кваліфікаційних документів моряків. Відтепер моряк подає документи на розгляд безпосередньо до Адміністраціі судноплавства або до сервісних центрів Моррічсервіс.

«Сьогодні відкрили перший сервісний центр в Києві. Тут будуть проходити іспити на підтвердження чи подовження кваліфікації та видача документів за спрощеною та прозорою процедурою. Нові члени ДККМ є частиною команди Адміністрації судноплавства, відтепер ніхто не може вплинути на рішення за результатами проходження моряком іспиту», — розповіли в МІУ.

До того ж, Інспекція з підготовки і дипломування моряків, до якої виникало багато запитань, знаходиться на завершальній стадії ліквідації.

«І це тільки перший етап змін. Реформа передбачає повний перехід від старої системи з непрозорими та забюрократизованими процедурами видачі кваліфікаційних документів моряків до міжнародних стандартів в дипломуванні. Далі – максимальна автоматизація процесів та цифровізація послуг для моряків, що дозволить ліквідувати корупційні ризики через зведення до мінімуму впливу людського фактору», — запевняють у відомстві.

Зокрема, за участі проекту USAID / UK aid ТАРAS Міністерство запустило процес створення е-системи дипломування моряків.

Впровадження такої системи має забезпечити повну прозорість та автоматизацію даних і процесів у новому Держреєстрі документів моряків, а також має посилити контроль і відповідальність за процесами їх реєстрації.

Із запуском системи у моряка з’явиться змога отримувати послуги у сфері дипломування через портал Дія.