Київському річпорту передали в управління судно, що блокувало українські кораблі в Керченській протоці / Фото

16:40 08.02.2023

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) передало в управління ПрАТ "Київський річковий порт" арештоване російське судно Nika Spirit.

Як пише ЦТС з посиланням на АРМА, згідно з умовами договору, компанія управлятиме танкером до 2026 року.

Нагадаємо, що танкер Nika Spirit раніше мав назву Neyma і брав участь у блокуванні в Керченській протоці українських військових катерів 25 листопада 2018 при їхній спробі законно пройти до українських портів на Азовському морі.

В 2019 році танкер було затримано в порту Ізмаїл.

Фото з сайту ЦТС

У квітні 2019 року Україна розпочала міжнародне арбітражне провадження проти Російської Федерації щодо незаконного захоплення з її боку трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів.

Міжнародний трибунал з морського права у травні 2019 року зобов’язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі. У вересні між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки. В листопаді 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу».
 

Ще на цю тему