Міністри оборони НАТО обговорять підтримку Молдови

12:40 08.02.2023

Міністри оборони країн НАТО на зустрічі, яка пройде у Брюсселі 14-15 лютого, обговорять підтримку Альянсом Молдови.

Про це йшлося на зустрічі прем’єр-міністерки Молдови Наталії Гаврилиці в Брюсселі з заступником генсека НАТО Мірча Джоане, повідомляє Європейська правда з посиланням на пресслужбу Альянсу.

На зустрічі Джоане підкреслив відданість НАТО поглибленню партнерства з Молдовою за повної поваги до її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності.

Джоане подякував Молдові за її внесок у миротворчу місію НАТО в Косові і за її постійні зусилля з реформування і модернізації збройних сил. 

Він також привітав засудження Молдовою війни Росії в Україні і її допомогу українським біженцям, незважаючи на економічний тиск і погрози з боку Москви.

Джоане додав, що брутальне вторгнення Росії "змусило членів і партнерів Альянсу переглянути і посилити свою політику безпеки і оборони". 

На саміті НАТО 2022 року в Мадриді члени Альянсу домовились зміцнити свою підтримку, щоб допомогти Молдові в посиленні її стійкості і цивільної готовності. 

Джоане зазначив, що питання цільової підтримки Молдови буде на порядку денному зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі в лютому.

Молдова не є членом НАТО, але співпрацює з Альянсом. У грудні представник Молдови вперше взяв участь у міністерській зустрічі НАТО в Бухаресті.

Зазначається, що наразі більшість громадян Молдови висловилися б проти вступу республіки до НАТО на референдумі.
 

Ще на цю тему