Капітан російського балкера отримав підозру через вивезення краденого українського зерна з Криму

08:00 08.02.2023

Капітану судна «Надєжда» під російським прапором, яке тричі за 2022 рік заходило до закритого Севастопольського порту в окупованому Росією Криму, оголошено про підозру через перевезення вкраденого українського збіжжя. 

Про це повідомила прокуратура АРК та Севастополя, пише видання Порти України.

Прокуратура автономії продовжує системну роботу зі встановлення усіх причетних до організації незаконної схеми перевезення росіянами награбованого українського зерна через Крим до третіх країн. Цього разу про підозру повідомлено ще одному капітану російського судна «Надежда», який причетний до перевезення викраденого українського зерна”, — йдеться у повідомленні.

Встановлено, що підозрюваний у 2022 році здійснив три заходження до закритого морського порту Севастополь, де судно завантажувалось награбованим збіжжям.

Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітан періодично вимикав автоматичну ідентифікаційну систему (AIS) та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в порти Росії, а не в закриті морські порти окупованого півострова”, — зауважили у прокуратурі.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї), йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

У листопаді СБУ повідомила про підозру капітану судна «Капітан Корчін» під російським прапором, яке брало участь у незаконному перевезенні окупантами українського зерна з Криму до третіх країн.

У жовтні СБУ повідомила про підозру генеральному директору російської судноплавної компанії «Крейн Марін Контрактор», якій належать судна «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» та «Матрос Кошка», залучені Росією до вивезення краденого українського зерна.

У вересні було повідомлено про підозру капітанам суден «Матрос Кошка» і «Амур-2501» під російським прапором. Крім того, на початку вересня Шевченківський районний суд Києва заочно наклав арешт на шість російських суден, що використовуються Росією для перевезення викраденого окупантами українського зерна. Йдеться про «Амур-2501», «Олександр Грін», «М. Андреєв», «Федір», «Св. Констянтин» та «Капітан Корчін». Арешт накладено в рамках кримінального провадження за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію (ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу).

Раніше в рамках цього провадження вже було накладено арешти на інші судна-порушники — «Матрос Кошка», «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» під російським прапором і сирійське судно Finikia, а також повідомлено про підозру капітанам російських суден «Матрос Позиніч» та «Міхаіл Нєнашев». за ч. 2 ст. 332-1 КК України.
 

Ще на цю тему