В порту «Ніка-Тера» арештували російські і білоруські добрива на 100 млн грн

09:00 07.02.2023

За матеріалами Служби безпеки України (СБУ) та Бюро економічної Безпеки (БЕБ) накладено арешт на 11,8 тис. тонн мінеральних добрив російського та білоруського виробництва вартістю майже 100 млн грн.

Как пишет издание« Порті Украини » про це повідомила прес-служба СБУ.

Іноземну продукцію виявлено у 170 вагонах, які перебували на території морського спеціалізованого порту «Ніка-Тера», що входить до бізнес-структури підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа.

Встановлено, що залізничні контейнери з міндобривами прибули в Україну ще до початку повномасштабного вторгнення та перебували в режимі «транзит». За оперативними даними, вантаж належав двом іноземним компаніям — «Уралкалій» та «Бєларуськалій». У подальшому власники товару планували переправити його до третіх країн для продажу і одержання мільйонних прибутків, частина з яким у вигляді податків пішла б на фінансування війни проти України”, — вказала прес-служба.

У результаті слідчо-оперативних дій СБУ ініціювала передачу вилученого майна в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Наразі у межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

У жовтні 2022 року Державне бюро розслідувань (ДБР) ініціювало конфіскацію активів ТОВ «Морський спеціалізований порт «Ніка-Тера» та ТОВ «Межиріченський ГЗК», які входять до складу Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа.

У червні 2021 року РНБО ввела санкції проти Фірташа. За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, українська зовнішня розвідка довела факти постачання на військові підприємства Росії сировини, яку виробляли на підприємствах «титанового бізнесу» Фірташа. Сам Фірташ від коментарів утримувався, його адвокати заявили, що «пан Фірташ категорично заперечує звинувачення, які, на його думку, хибні».

Ще на цю тему