Рада визнала ПВК «Вагнер» міжнародною злочинною організацією

18:00 06.02.2023

Верховна Рада Україна визнала приватну військову компанію "Вагнер" Євгена Пригожина міжнародною злочинною організацією.

Про це, як пише Українська правда, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

За постанову 8397, що виизнає приватну військову компанію "Вагнер" міжнародною злочинною організацією, проголосували 333 депутати. Також парламент звернувся до урядів світу із проханням визнати ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією.

Крім того, Рада 336 голосами схвалила постанову 3735 про визнання російських приватних військових компаній терористичними організаціями.

Проєкт постанови №8397 зареєстровано 30 січня 2023 року. Співавторами законодавчої ініціативи виступили понад 60 нардепів із різних груп та фракцій, серед яких є лідер монобільшості Давид Арахамія. У документі наголошується, що Україна набула незаперечних доказів, що свідчать про злочинний характер діяльності ПВК "Вагнер".

3 лютого Офіс генпрокурора повідомив про підозру керівнику приватної військової компанії "Вагнер" Євгену Пригожину. 

Повідомляється, що керівник ПВК "Вагнер" безпосередньо відповідальний за тисячі воєнних злочинів. Зокрема, Пригожин наділений повноваженнями щодо вербування, підготовки та управління підлеглих йому осіб задля подальшого використання їх у бойових діях на території України.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему