Папа Римський вкотре заявив про бажання зустрітися із Зеленським та Путіним

10:20 06.02.2023

Голова католицької церкви Папа Римський Франциск заявив про готовність зустрічатися із президентами України та Росії для обговорення війни. 

Про це повідомляє Corriere della Sera, пише видання ZN.UA.

Такою була відповідь понтифіка на запитання журналістів про те, чи готовий він стати на коліна перед президентом РФ Владіміром Путіним, закликавши того до миру, як він став на коліна перед лідерами Південного Судану в 2019 році. Франциск наголосив, що однаково готовий до зустрічі з очільниками обох воюючих держав.

Коментуючи війну, Папа Римський заявив, що розглядав поїздку до України, проте вона не відбулася через відсутність можливості. До Москви він також збирався приїхати і була попередня домовленість про це.

"На другий день війни я зайшов у російське посольство, я хотів поїхати до Москви поговорити з Путіним і там начебто було маленьке віконце, потім міністр [іноземних справ РФ Сєргєй] Лавров сказав, що подивимося, потім... Це неможливо пояснити, це було внутрішнім поривом, це не було заплановано", – розповів голова церкви.

Під час свого спілкування з журналістами Папа Римський додав, що військові конфлікти нині відбуваються не лише на території України, і що кожен із них є саморуйнуванням.

Голова католицької церкви неодноразово озвучував своє бажання відвідати Київ. У вересні 2022 року він заявив, що таку поїздку йому забороняють лікарі через хворе коліно. Однак зазначив, що постійно тримає зв'язок як із Зеленським, так і з Путіним.

До цього понтифік не виключав свого візиту до України та РФ після поїздки до Канади наприкінці липня, проте він також не відбувся.
 

Ще на цю тему