Індія купує російську нафту за валюту ОАЕ, аби не потрапити під санкції США — Reuters

09:30 05.02.2023

Індійські нафтопереробні заводи почали платити дирхами (офіційна валюта ОАЕ – ZN.UA) за більшу частину російської нафти, придбаної через дубайських трейдерів.

Натомість Індія мала б платити доларами. Як повідомляє ZN.UA, про це пише Reuters з посиланням на джерела. 

Вказано, що хоч Індія не визнає санкції Заходу проти Москви, і закупівлі російської нафти в будь-якому випадку не можуть порушувати їх, банки та фінансові установи обережно ставляться до клірингових платежів, аби мимоволі не потрапити в порушення багатьох заходів, запроваджених проти РФ після її вторгнення до України.

Індійські нафтопереробники та трейдери стурбовані тим, що, можливо, вони не зможуть продовжувати розрахунки за угоди в доларах, особливо якщо ціна на російську нафту підніметься вище ліміту, встановленого країнами «Великої сімки» та Австралією в грудні.

Це змусило трейдерів шукати альтернативні методи оплати, які також могли б допомогти зусиллям РФ дедоларизувати свою економіку у відповідь на санкції Заходу.

Попередні спроби індійських нафтопереробників заплатити трейдерам за російську нафту в дирхамах через банки Дубаю провалилися, що змусило їх повернутися до американської валюти.

Але за даними джерел агентства, Державний банк Індії (SBI), зараз здійснює кліринг цих платежів у дирхамах. Співрозмовники Reuters надали деталі транзакцій, про які раніше не повідомлялося.

SBI, який має філії за кордоном, у тому числі в Сполучених Штатах, не відповіло на запити про коментарі.

Вказано, що перехід до дирхамських платежів також був викликаний тим, що SBI попросив нафтопереробників, які бажають платити доларами за російську сиру нафту, надати розбивку вартості «чорного золота», фрахту та страхування, дозволяючи перевіряти торгівлю та уникати порушення обмеження.

«SBI дуже консервативний у своєму підході», - сказало одне з джерел, попри те, що Індія не дотримується механізму обмеження цін, а західне страхування та доставка не використовуються.

Індійські нафтопереробники зазвичай купують російську нафту у трейдерів за ціною, яка включає доставку до Індії.

Рахунок-фактура за таку угоду, яку отримала редакція Reuters, показав, що трейдери просять середню ціну на сиру нафту, включаючи фрахт на нафту марки Urals. У документі розрахована ціна вантажу в доларах і дирхамах.

За даними чотирьох джерел агентства, індійські нафтопереробники купують російську нафту на основі поставки. Це робиться, аби зменшити будь-які ризики, що виникають під час транспортування. І поки що розрахована вартість на місці завантаження була нижчою за максимальну ціну.

Індійські нафтопереробники здебільшого купують російську сиру нафту в дубайських трейдерів, включаючи Everest Energy і Litasco, підрозділ російського нафтового виробника Лукойл (LKOH.MM).

Everest Energy і Litasco не відповіли на запити видання про коментарі.
 

Ще на цю тему