Фінляндія та ще19 країн працюють над створенням сецтрибуналу щодо злочинів РФ в Україні

08:30 04.02.2023

Фінляндія разом з іншими 19 державами та Європейською службою зовнішніх зв'язків приєдналися до основної групи, яка працює над створенням спеціального трибуналу з російської агресії проти України. 

Про це повідомляє прес-служба уряду Фінляндії, пише ZN.UA.

"2 лютого 2023 року Фінляндія приєдналася до групи, створеної для підтримки України у забезпеченні відповідальності Росії за її злочин агресії", - йдеться на сайті.

"Підтримка і зміцнення заснованого на правилах світового порядку - один із пріоритетів зовнішньої політики Фінляндії. Вторгнення Росії в Україну - це кричуще порушення Статуту ООН, що наголошує на важливості захисту міжнародного права. Військові злочини, злочини проти людяності, геноцид і злочин агресії - найсерйозніші., які впливають на все міжнародне співтовариство та створюють загрозу глобальному миру та безпеці", - заявили у фінському уряді.

Повідомляється, що Фінляндія підтримує розслідування, яке проводять Міжнародний кримінальний суд та українські фахівці.

"Відповідальність Росії за протиправне вторгнення в Україну та її наслідки буде неповною, якщо залишити поза фокусом злочин агресії. Фінляндія хоче допомогти Україні знайти найбільш ефективні способи притягти винних до відповідальності", - сказав міністр закордонних справ Пекка Гаавісто.

Раніше в Держдепартаменті США спрогнозували, що Міжнародний трибунал чи інший механізм, в рамках якого РФ можна буде притягнути до відповідальності за злочини проти людяності та військові злочини в Україні, може бути готовим уже до літа 2023 року.

Крім того, Європейський Союз планує створити міжнародний центр, який займатиметься переслідуванням злочину агресії Росії проти України у Гаазі.
 

Ще на цю тему